BATASAN PERGAULAN DI ALAM MAYA MENURUT PERSPEKTIF ISLAM - Yusoff, Zurita binti Mohd; Fauzi, Fatin Nabilah binti; Salleh, Siti Fatimah binti; Daud, Normadiah binti; binti, Tg. Fatimah Muliana; Nordin, Tg. Muda Nadhirah binti (Tamaddun, 2022)
Teknologi maklumat merupakan satu perkara yang tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan manusia di zaman kini. Perkembangan pesat dunia alam maya telah membawa perubahan yang positif kepada kehidupan manusia. Dengan penggunaan Internet, urusan kehidupan menjadi lebih mudah, cepat dan menjimatkan kos. Namun apabila jaringan perhubungan manusia menjadi semakin luas, banyak juga kesan negatif yang berlaku hasil daripada perkembangan teknologi maklumat. Pergaulan di antara lelaki dan wanita di alam maya berlaku seluasnya dan turut membawa implikasi yang negatif sekiranya tidak dikawal. Hukum pergaulan di antara lelaki dan wanita secara umumnya telah dijelaskan di dalam al- Quran dan hadis. Namun, persoalan timbul apakah hukum pergaulan di antara kedua-duanya di alam maya yang berlaku tanpa pertemuan secara fizikal? Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji apakah hukum pergaulan di antara lelaki dan wanita di alam maya dan seterusnya menggariskan batasan pergaulan di antara keduanya berdasarkan perspektif Syarak. Kaedah yang digunakan untuk mengumpul data-data ialah kaedah analisis dokumen iaitu dengan cara merujuk kepada kitab-kitab dalam mazhab Shafie tentang hukum pergaulan di antara lelaki dan wanita. Buku-buku berkaitan interaksi dan pergaulan melalui Internet juga diteliti untuk mendapatkan data-data yang sahih. Dalam proses menganalisis data, penulis menggunakan kaedah analisis kandungan. Hasil penulisan ini mendapati Syarak membenarkan lelaki dan wanita bergaul di alam maya sekiranya terdapat keperluan. Namun, terdapat batasan-batasan tertentu dalam pergaulan mereka agar tidak berlaku fitnah, maksiat dan gejala-gejala negatif yang akhirnya boleh membawa kemudaratan di dunia dan akhirat.