MESEJ DAKWAH KEPADA GOLONGAN PEMBESAR SERTA KESESUAIANNYA: CONTOH DAKWAH KEPADA PEMBESAR DI NUSANTARA - Yusoff, Zawawi (Tamaddun, 2022)
Satu perkara utama yang perlu dilihat dari kejayaan dakwah Nabi SAW kepada golongan pembesar ialah kesesuaian penggunaan mesej kepada golongan sasar. Ini kerana ia adalah antara faktor utama kejayaan dakwah tanpa mengira apa jenis pendekatan yang digunakan. Untuk mengenali mesej yang bersesuaian kepada golongan pembesar, situasi atau latar belakang sebenar mereka dari pelbagai aspek perlulah diketahui terlebih dahulu sebagaimana dapat difahami dari mesej-mesej dakwah Nabi SAW kepada pembesar.